Tuesday, July 24, 2012

Kampala!

Kryddor
 Hej!

Som jag berättade i det förra inlägget så var vi i Kampala i förra veckan för att få passen färdiga och för att söka visum. Det tog mycket tid och kraft att springa mellan de olika myndigheterna... Men på onsdagen hade vi en mellandag när vi bara kunde vänta. Då passade Mathias på att åka och besöka sin mamma som bor strax utanför Kampala och Martin visade mig runt i staden. Jag måste säga att jag tidigare inte har varit vidare förtjust i staden med dess fruktansvärda trafik och avgaser.
Martin
 Men efter onsdagens rundvisning måste jag säga att jag har ändrat åsikt! Kampala kan vara fantastiskt läckert! Vi besökte bla en marknad som var enorm med massor av saker att titta på och köpa, kolla bara in bilderna på kryddorna!!

Därefter gick vi uppåt bland kullarna. Kampala är, precis som Rom, byggt på sju kullar. Kommer man lite högre upp, bort från trafikkaoset i centrum, så har man en härlig utsikt!

Därefter tog vi Boda till en utstickare av Viktoriasjön som når ända upp till Kampala, stranden heter Gabbabeach. Där var det fiskmarknad. De har en god fisk som heter Tilapia som fiskas där. Plötsligt kom det en kille fram och frågade om vi ville följa med på en båttur på sjön, och det ville vi ju gärna! Det var första gången som Martin åkte båt så han var mycket lycklig! Även jag tyckte att det var härligt att komma ut på en liten båttur!!

Vi tog en taxi (minibuss) tillbaka till centrum och den kaosaktiga taxiparken. Jösses vad mycket bilar!! Sedan en kall öl med utsikt över gatan och trafikkaoset och god middag! Så det var inte bara elände i Kampala!

Nu är jag tillbaka i Mbale. Jag har besökt båda skolorna och pratat med elever och lärare. Dessutom har jag shoppat en hel del. Sytt upp tre klänningar bla! Heja mig! På torsdag åker jag tillbaka till Sverige! Då ses vi!
Kampala och några av de sju kullar som staden är byggd på.
Kampalas taxipark. Något kaosartat...

Marknad
Fiskauktion

Viktoriasjön från båt!

Många ska få plats!

Kampalas trafik, något utöver det vanliga...

Friday, July 20, 2012

Elevbesök och pass-helvetet...

Habert-Head boy of Mount Masaba- at his Primary school with the Head master and the deputy.
 Hej!
Jag är ledsen att jag inte har bloggat på så länge men det har varit fullt upp med att försöka skaffa pass och visum åt de två lärarna som ska komma till Sverige. Jag har varit helt slut...

Men jag vill börja med att berätta om hur jag förra tisdagen
Mangos!
 (dagen efter att Jean hade åkt vidare mot nya djärva mål) blev hembjuden till Habert, Head boy på Mount Masaba! Vi tog en Boda (moppe) långt ut på landsbygden till hans hemby. När vi kom dit började vi med att åka till hans gamla låg- och mellanstadieskola. Där pratade vi med rektorn och viserektorn och blev visade runt överallt. Vi var också och hälsade på flera klasser och pratade med dem. Mycket trevligt!

Därefter åkte vi hem till Habert. Hans mamma  och syskon gick med oss runt och visade deras land. Det var jättestort!
Habert bland majsen.
 Fast det är ganska vanligt att man har mycket land där man kan odla sin egen mat. När pappan sedan dör så ärver barnen marken. Den delas då mellan pojkarna, som får varsin bit, och flickorna, som får dela på en bit... Det positiva är dock att det är inte mycket folk som svälter här även om de inte har några reda pengar. De kan alltid odla det mesta av vad de behöver och behöver därför inte gå hungriga.

Efter att vi hade inspekterat ägorna så visade Habert runt mig i byn och vi hälsade på en massa trevliga människor. Innan vi åkte tillbaka till Mbale så fikade vi med hans familj. En mycket trevlig dag!
Jordnötter!

Efter den dagen har jag ägnat så gott som all tid till att hjälpa Martin och Mathias med deras passansökningar. Jösses vad det är omständigt att skaffa pass i det här landet!
Hela torsdagen och halva fredagen tillbringade jag med att gå från kontor till kontor med Martin och hans dokument för att få dem stämplade och underskrivna!! Man kan alltså inte bara skaffa fram dokumenten och sedan bara gå till ett ställe, nej, man måste gå runt till ALLA ställen!! Och fast det bara gäller en underskrift så gör de allt de kan för att förhala det hela, varför har jag ingen aning om!!
Hyddor
 En mycket vanlig fras som vi fick höra va "Go, and come back later." Därför var jag med för att skynda på de hela lite. Jag fick titta dem stint i ögonen och säga "Nej, vi väntar här". Då blev det lite jobbigt när en Muzungo - och dessutom en kvinna! Vågade trotsa dem! Så på fredag eftermiddag hade vi alla dokumenten påskrivna och stämplade.

Lördag förmiddag tillbringade vi med att fylla i visumansökningar... Vi satt i 5 timmar...
På eftermiddagen satt jag dock på Mount Masaba och pratade med elever, det var kul! Jag intervjuade och filmade också några elever på Helenas begäran så att det kan användas  som hörförståelseövningar i undervisningen. Ingen kan i alla fall säga att jag inte jobbar när jag är här nere!!
Haberts hem. Hans mamma och syskon.

På söndagen hade jag en välbehövlig vilodag på resorten!!

På måndagen åkte jag och Martin till Kampala. För det är ju inte nog med att man ska ha alla papper och dokument påskrivna från hemstaden, passet ska ju även tryckas och det görs i Kampala, huvudstaden. Anledningen till att inte Mathias följde med var att han hade startat sin passansökan tidigare än Martin så han skulle bara signera och hämta ut passet, därför skulle jag och Martin åka i förväg till Kampala.
På tisdag morgon kl 8 var vi på immigrationsmyndigheten. Där träffade vi Hadj Kamwada, en vän till Asha (min kompis i Mbale), som har jobbat där i många år. Han skulle hjälpa oss. Mycket riktigt, Martin fick börja med att åka iväg och betala passavgiften som är på 80000 ugandiska shilling (ca 250 kr) därefter började processen. Herr Kamwada frågade sedan om vi ville ha passet lite fortare (underförstått inom de närmaste månaderna!!!!!). Ja tack sa vi! Ok sa han då får ni betala mig 100 000 Ush! Jaha... Korrumption alltså. Vad gör man?! Jo vi betalade... Tänk vad mycket pengar de tjänstemännen tjänar!!
Problemet är bara hur jag ska kunna förklara detta för Internationella Programkontoret (det är den organisationen som står för utbytet mellan skolorna) när jag redovisar utgifterna... Mutor - 100 000 Ush... Ja ja, det är bara att ta seden dit man kommer. Vi skulle ju i alla fall få passet på två dagar!
Dessutom fick vi höra att Mathias hade blivit kallad för att skriva under och hämta ut sitt pass så även han anlände till Kampala sent på tisdagen. Efter immigratinsmyndigheterna åkte jag och Martin till den norska ambassaden. Det är nämligen den norska ambassaden som sköter alla visumansökningar till de skandinaviska länderna. Där kollade vi så att vi hade alla papper i ordning för att kunna ansöka om visum så snart passen blev klara. Därefter var det bara att vänta tills på torsdagen för att hämta ut passen.
På onsdagen hade vi en jättetrevlig dag i Kampala som jag ska berätta om i nästa blogginlägg. Vi träffade även Jean som var i Kampala, mer om det nästa gång.
På torsdagen var det så dags att hämta passen. Jag och Martin var där vid 9 och blev tillsagda att vänta... Och vi väntade.... Problemet var att den norska ambassaden bara hade öppet för visumansökningar mellan nio och elva måndag till torsdag, vi behövde alltså passen snabbt för att hinna till ambassaden. Mathias hade fortfarande inte kommit. Han hade spenderat natten lite utanför Kampala för att hälsa på sin mamma. När vi ringde honom fick vi reda på att han satt fast i trafiken, det hade varit en bilolycka precis framför deras bil...
Kl 10.50 fick i alla fall Martin sitt pass! Oj vad lycklig han var! Men vi insåg ju att vi inte skulle hinna till ambassaden i tid och Mathias hade ju inte kommit ännu... Jag ringde i alla fall till ambassaden för att se om det fanns någon möjlighet att lämna in ansökningarna på fredagen och till min stora glädje fanns där en trevlig tjej som kunde tänka sig att hjälpa oss på fredagen - utan mutor!!
Nu återstod bara Mathias pass... När han väl kom till immigrationsmyndigheten sa de att han pass var borta och att han skulle komma tillbaka dagen efter!! Helt otroligt! Efter en del ringande fram och tillbaka (jag och Martin hade gått för att äta lunch) fick jag nog och sa att jag kommer dit och styr upp det hela. Sagt och gjort! Vi gick dit och jag pratade med en mycket arrogant kvinna som sa att passet var borta... Men ring till de som trycker passen då, sa jag, och fråga om de har skickat iväg det. Om de har gjort det så måste det ju finnas på immigrationsmyndigheten eller så har det försvunnit där emellan. Hur svårt kan det va??!
Efter mycket muttrande gjorde hon det och hör och häpna! Passet fanns på immigrationsmyndigheten! Det stod bara fel nummer på det... Om jag inte hade tryckt på så hade de nog aldrig hittat det passet och Mathias hade fått börja om från början. Kl 15.00 kunde även Mathias gå därifrån med sitt pass!
Efter det åkte vi till banken för att betala visumavgiften på 210 000 Ush/pers. Och sedan till försäkringsbolaget. De måste även vara försäkrade för att få ansöka om visum. 180 000 Ush/pers kostade det. När vi väl var färdiga där var klockan nästan sex och jag var så slut att jag knappt kunde stå upp längre... Fy f------n vilken dag!!! Bara att åka till hotellet och lägga sig...
Fredagen gick sedan utan bekymmer. Vi åkte till ambassaden och lämnade in visumansökningarna utan problem. Nu är det bara att vänta. Det kommer att ta mellan 15-30 dagar innan det är färdigt så jag vågar inte boka några flygbiljetter innan jag vet säkert att de får visum.
Efter lunch tog vi en buss tillbaka till Mbale så nu är jag "hemma" igen.
Nu ska jag gå till Nkoma för att kolla på idrottsaktiviteter!

Sunday, July 8, 2012

Vänskapsmatch

Nkoma SS fotbollslag i snygga Lindås Waves tröjor
 Hejsan!

Den här veckan har jag och min kollega Jean ägnat oss åt fotbollsträningar med båda skollagen. I onsdags och fredags höll Jean i träningen för Nkoma SS skollag och i torsdags för Mount Masabas lag. Han gjorde lite olika övninagar som försvar-anfall och inläggsövning. Eleverna snappade upp fort och lärde sig nog en hel del! Roligt hade de i alla fall!
Igår avslutade vi det hela med en vänskapsmatch skolorna emellan. Nkoma vann med 3-0 men det var lite missvisande siffror... De var ganska jämna i första halvlek och det kunde varit oavgjort men i andra kroknade Mount Masaba... De hade även problem i försvaret... Det viktiga var dock att alla hade roligt, både på och utanför planen.
Innan matchen passerade eleverna från Mount Masaba förbi Nkoma SS skolan och när de kom in så såg de alla sportaktiviteter som pågick på skolan (Ni kommer ihåg att jag skrev tidigare att de nu varje lördag ska ha sportaktiviteter på skolan)! De var mycket imponerade och de inledde spontant en match mellan skolorna i vollyboll! Jättekul att de är så positiva till sport! Hoppas att även Mount Masaba kan ta upp det här med sporten någon gång i veckan!

Efter matchen var jag en liten stund på styrelsemötet på Mount Masaba och snackade om utbytet. De var possitiva men ville att jag skulle skriva ett Memorandum of understanding, vilket är som ett slags kontrakt. Detta gick jag dock inte med på, det hela ska ju vara på frivillig basis. Om det inte är frivilligt så kommer det aldrig att funka! Jag gick dock med på att skriva ner lite om vad programmet handlar om. Det är så omständiga i styrelsen på Mount Masaba! Kan man inte bara säga "Å vad kul" och sedan bara sätta igång??! Alla dessa papper och möten... Har ju aldrig gillat konferenser... Men det kommer att bli bra!

Idag slappar vi på Mount Elgon resort. I morgon ger sig Jean ut på nya äventyr här i Uganda men jag stannar i Mbale. Kanske att Jean kommer tillbaka om några veckor?!


Toskin (idrottslärare på Nkoma), Martin, Jag och Jean.


Spontanmatch i vollyboll mellan skolorna!

Planen kritades för hand!

Inmarch!

Mount Masabas lag i Hovås-Billdal tröjor!

Wednesday, July 4, 2012

Nkoma SS

Innergård
Teoretisk datorlektion med 150 elever ca!!
 Hejsan!

Efter aktivitetsdagen i lördags har vi varit på både Nkoma SS och på Mount Masaba och träffat elever och lärare. Vi har också fått till fotbollsträningar med båda skolorna. Dessutom ska vi ha en vänskapsmatch skolorna emellan på lördag!
Idag tänkte jag dock bara lägga upp diverse olika bilder från Nkoma SS. Hoppas också att det går att se filmen när Martin undervisar i engelska!

Bilder kommer så småningom från fotbollsträningar och vänskapsmatch!
Läraren har svårt att göra sig hörd bland så många elever!
Lärarrummet
Studierektorn med presenter från Sverige.
Datorsalen
Klassrum för s.3, motsvarande åk 9 i Sverige.
Lärarhäng utomhus

Sunday, July 1, 2012

Sport!Stolt

Stolt kille med ny tröja på Nkoma SS!
 Hej!
Sist lämnade jag er i Jinja. Från Jinja tog jag mig till Kampala och Red Chilli på onsdagen. På kvällen kom Helena tillbaka från safari-turen, hon hade haft det fantastiskt bra! Hon hade sett de flesta djuren så hon var mycket nöjd, bäst var girafferna tyckte hon! På natten mellan tisdagen och onsdagen hade även Jean anlänt från Sverige. För er som inte vet vem Jean är så kan jag berätta att han är med i vårt arbetslag på Påvelundsskolan.Han tyckte att det lät så spännande med Uganda så han bestämde sig för att lägga sin semester här! Stor glädje och trevlig kväll.
Löpning
 På torsdagen åkte vi alla tre in till Kampalas centrum för lite shopping.Jag måste säga att Helena nog har världsrekord i shopping... Efter 2,5 timmar fick vi släpa ut henne från en marknad! Jag och Jean hade under tiden suttit på ett café... Men hon var mycket nöjd! På kvällen träffade vi Sam och hans fru, Agnes, över en öl.

På fredagen kom Sam och hämtade oss alla tre på Red Chilli och tog med oss till där hans skola hade idrottsdag (mycket idrott blir det när man reser ihop med två idrottslärare, kul!). Där fick vi vara med och titta på löpning, 3000 m, 1500 m, 800 m, 400 m, 100 m och stafetter. Dessutom såg vi längdhopp, höjdhopp, cykellopp och lärare mot elever!
Taskigt att ha ytterbanan... Snacka om att springa in i väggen!
Allt var mycket spännande och välorganiserat! Det vi var mest imponerade över var hur fullständigt de tog ut sig. Det var flera stycken som svimmade efter målgång!!! Jag var tvungen att kolla efter på sjukområdet så att de överlevde... De rörde på sig så det var nog ingen fara!!
Efter tävlingarna körde Sam mig och Jean till bussen som vi tog till Mbale. Helena åkte vidare till Entebbe och flygplatsen för hemresa till Sverige. Jag tror att hon var mycket nöjd med sina två veckor i Uganda, men hon var nog ganska klar att åka hem också. Hon saknade sin familj. Vi här kommer att sakna henne!

Första natten sov Jag och Jean på samma hotell som jag och Helena bodde på i Mbale,  Landmark Inn. På lördagen däremot flyttade vi till Kiera komplex. Det är det hotell som ligger precis intill där jag bodde förra gången jag var här, så nu är jag tillbaka i mina gamla hoods! Känns bra! Jag fick ett bra pris där eftersom jag känner folket och ska stanna länge!
Efter incheckning åkte vi till Nkoma SS för att kolla på deras sportsaktiviteter. Han som är gympalärare där, Toskin, är en riktig eldsjäl! Vi hade med oss träningskläder till dem också och även innebandyklubbor som Helena hade med sig från sin innebandyklubb! De har inte innebandy här men nu har de det! Oj vad kul de tyckte att det var!! De tyckte att det var så kul att från och med förra lördagen ska de ha sport ALLA lördagar framöver!! Häftigt!! Så vi gick dit för att kolla på alla aktiviteter. Vi fick se vollyboll, innebandy!, netball, basketboll och fotboll. Jättekul! Fotbollen var en turnering mellan 7 olika skolor från Mbale. Riktigt bra fotboll fick vi se. Det var killar under 15 år som spelade. Tråkigt nog är det en hel del som inte har skor utan de spelar barfota! Fotboll barfota!! Aj, aj, aj!!! Så om ni har några fotbollsskor (både dubb och grus) i storlekarna 38 och uppåt som ligger hemma och skräpar så släng dem inte!! De kan komma till nytta här nere. Även strumpor och benskydd saknas. Vi kan samla ihop det och sedan skicka med Martin och Matthias när de kommer till Sverige.

Idag slappar vi vid poolen på Mt Elgon resort, livet är rättvist! I morgon ska vi till Mount Masaba, ingen rast, ingen ro!! Men kul är det!
Längdhopp
Innebandy!

Uppvärmning


Lagfoto med laget från Nkoma SS.



Sam med sina tvillingdöttrar på friidrottstävlingen.